24 Şubat 2014 Pazartesi

Runtalya 2014 öncesinde bazı hatırlatmalar

Türkiye'de yapılan iki maratondan biri olan Runtalya'yı koşu camiasındaki olup da duymamış olan oldukça azdır. Fakat daha önce Runtalya'da koşmamış olan veya Antalya'yı iyi bilmeyenlerin ihtiyacı olabileceğini düşünerek yarış öncesinde bazı hatırlatmalarda bulunmak istedim. Geçen sene, bu konu hakkında yazdığım şu yazı oldukça olumlu tepkiler aldığı için içeriğini güncelleyip yeniden yayınlıyorum.

Maraton fuarına ulaşım:
Koşucuların birçoğu Antalya'ya uçakla geliyor. Belediye bu sene hava alanından Lara yönüne bir otobüs seferi başlattı. Havalimanın'dan Terracity'ye direk gidecek arkadaşlar, iç hatlar terminalinin hemen önünden kalkan 600A 800 numaralı, bu otobüsü kullanabilirler. Otobüse iki tam bilet karşılığı (mart 2014 itibariyle 4TL) ödeme yapıyorsunuz. Üzerinizde para yoksa sorun değil, otobüslerde kredi kartı geçerli :) Havalimanından Rixos Downtown'a da bu otobüsle gidebilirsiniz. Otelin tam önünde durak var. Güzergahı şöyle; 

600A numaralı Havalimanı-Şehir merkezi otobüsünün güzergahı
Hava limanından direk Meltem ve 5M migros yönüne gidecek arkadaşlar için de 600 numaralı otobüsü önerebilirim. Bu otobüsle de Rixos otele ulaşmak mümkün, lakin biraz yürümeyi göze almak gerekiyor.

600 numaralı Havalimanı-Şehir merkezi otobüsünün güzergahı
Maraton fuarından Konyaaltı yönüne (Falez ve Rixos otellerinde kalanlar için) gideceklerin 5dk da bir geçen KL08 numaralı otobüsü kullanmaları uygun olur.

Otobüsle gelenler için de Otogar'dan kalkan 94 numaralı otobüs sizi Terracity'in önüne ulaştıracaktır.

Starta ulaşım:
Start, Cam piramitin hemen karşısındaki üst geçitin yakınlarına kuruluyor (36°53'9.85"N - 30°40'3.85"E) Şehir merkezinden geçen otobüsler bu noktaya kadar belli bir saate kadar taşıyorlar. KL08 numaralı otobüs ulaşım için en uygun olanı. Aşağıdaki fotoğrafta belediye otobüslerinin neye benzediklerini görebilirsiniz. Otobüslerin güzergahını ve kaldığınız yerden geçip geçmediğini de buradan kontrol edebilirsiniz.

Antalya belediye otobüsleri
Konaklama: 
Start - Finish noktasının bulunduğu nokta Antalya'nın Konyaaltı ilçesine çok yakın. Bu bölgede irili ufaklı birçok otel mevcut. Seçeceğiniz otelin bu çevrede olması zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Diğer alternatif hava alanına daha yakın olan turizm bölgesinde kalmak. Ancak start öncesinde uzun bir yolculuk yapmanız gerekecektir.

Parkur:
Runtalya parkuru start noktasından şehir merkezi yönünde, yokuş yukarı başlıyor. Yokuşun sonundan Özkaymak Falez oteli geçtikten sonra sağa kıvrılıp Konyaltı Caddesi yönünde devam ediyoruz. Yaklaşık 2.5k boyunca dümdüz koşmaya devam ediyoruz. Bu bölüm hafif aşağıya doğru eğimli olduğundan yarış temposunu ayarlamak için çok ideal. Caddenin sonunda kapalı otoparktan sola, kısa ve az eğimli bir yokuş bizi bekliyor. Tramvay yoluna yaklaşırken karşı yönden 10k koşanların gelmeye başlaması ilk anda şaşırtıcı olsa da, bu hızlı ve nefes nefese koşan arkadaşları izlerken palmiyeli caddenin sonuna varıyoruz. Burası aynı zamanda kale surlarının da sonu oluyor. 10k dönüş noktasını geçtikten yaklaşık 1k sonra, Işıklar caddesi'nin sonuyla birlikte, denizi de görmeye başlıyoruz. Bu noktada Antalya körfezinin harika bir görüntüsü oluyor. Eski değirmen kalıntılarını geçer geçmez tatlı bir eğimle tırmanmaya başlıyoruz. Deniz, Dedeman Barut oteli geçene kadar bir görünüyor, bir kayboluyor. Buralarda esnaf ve çevredeki oteller genellikle koşuculara çeşitli ikramlarda bulunuyorlar. Yer yer halk desteği bile oluyor.

Runtalya 2014 parkur
Artık Falezlerin üzerinde olduğumuz için yolun eğiminde- çok olmamakla beraber, sürekli bir değişim oluyor. Sağ kolda, binalar bittiği ve parkları görmeye başladığımız spor alanı ise, yarı maratoncuların bizlerden ayrılıp dönüş yaptıkları nokta oluyor. Dönüş noktasından sonra artık muhteşem bir manzara eşliğinde, bence yarışın en keyifli bölümü başlıyor. 4k kadar koştuktan sonra, önce deniz görüşümüzden çıkıyor, 1k sonra da 2k sürecek bir inişe başlıyoruz. Bu iniş deniz seviyesine kadar sürüyor. Gidiş dönüş 10k süren bu bölüm yarışın en tenha bölümü. Diğer koşuculardan ve dönüş noktasındaki görevlilerden başka çevrede kimse yok. Kafa dinlemek ve yarışın ikinci bölümüne mental olarak hazırlanmak için çok ideal.

26k da yokuş tırmanmaya başlıyoruz. Artık bacaklarında yorgunluğu hissetmeye başlayan bir çok koşucu için, yaklaşık 2k süren bu çıkış iradelerin test edildiği bölüm olacaktır. Zira, yaklaşan 32k mental bariyeri ve yokuşun ilk andaki görüntüsü biraz umutsuzlık hissi yaratabilir. Ama üzülmeyin; 28. kilometreden sonra denize ve falezlerin muhteşem manzarasına tekrar kavuşuyoruz ve zaten bu noktadan sonra da artık gerçek maraton başlıyor... :)

Eğer parkur veya şehirle ilgili sormak istediğiniz herhangi birşey olursa yorum bölümüne yazmaktan lütfen çekinmeyin. Seve seve cevaplarım. 

Eğer Antalya'ya cumartesiden daha erken gelip, yarıştan önce biraz koşu yapmak isterseniz; biz Antalya Runners grubu olarak her Cumartesi sabahı Fener de buluşup koşuyoruz. Şu linkten daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 

Tüm koşuculara başarılar dilerim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder