22 Mart 2011 Salı

Corsair 13 kullanılan malzemeler

Blogspot kapandığından beri teknenin yapımıyla ilgili yazılara yazmaya ara vermiştim. Bu yazılara artık buradan devam edeceğim. 

Öncelikle yapım sırasında kullanacağımız malzemeleri tanıtmakla başlamak istiyorum. Bunları tespit etmek, fiyat ve kalite açısından bize uygunluğuna emin olmak benim uzun zamanımı aldı. Bizden sonra böyle bir işe kalkışacak olanlara bazı fikirler vereceğini umuyorum. Malzemeleri seçerken Martı Marina'dan  İzzet Ünlü beyin ve Vedat Ergin beyin tecrübeleri ve tavsiyelerininde çok etkili olduğunu belirtmeliyim. 
  • Epoksi
Kompozit malzemelerle tekne yapamında kullanılan malzemelerin kalitesi çok önemli. Özellikle kullanılan Epoksinin kalitesi teknenin sağlamlığını ve darbelere dayanıklılığını çok etkiliyor. Biz bu projede kalitesini kanıtlamış International markasını tercih ettik. Cam elyafında da yine International'ın 300gr lık modelini kullanacağız.

International Epiglass HT9000 epoxy set, 300gr/m2 kumaş


Cam Elyafı detay
  • Kontraplak
Piyasada çok farklı kalitelerde seçenekler mevcut su kontraplağı (marine plywood) mevcut. Ben yaptığım araştırmalarda tekne ustaları tarafından Okume (Okoume) ağacından iç katmanlarında yine okume kullanılan 1.sınıf kontraplakların kullanıldığını öğrendim. Aslında kontraplağın suya dayanıklılığını belirleyen şey kullanılan yapıştırıcının cinsi, kullanılan ağaç esneme kabiliyetini ve ağırlığını ve tabiki yük altında dayanıklılığını etkiliyor. Biz Ekol firmasının(Kastamonu) birinci sınıf Okume kontraplağını kullanıyoruz yapımda. Bu konuda karşılaştığımız tek sorun Türkiye'deki standart plaka ölçülerinin (170*220mm) yurtdışındakilerden (122*244)  farklı olması. Bu durum çizim aşamasında biraz sıkıntıya soktu bizi. 

Su kontrapağı(marine plywood)

Cam elyafı kumaşı 45 derece açılı bant şeklinde kesebilmek için kontraplaktan 15 cm eninde bir parça kestik daha sonra da kumaşı yere serip düzenli açısını kontrol edip maket bıçağıyla kestik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder