14 Haziran 2011 Salı

Corsair 13 Yapıştırma ve Elyaf Kaplama - 1

Uzun zamandır beklediğimiz aşama geldi çattı. Yapıştırma bugüne kadar yaptığımız herşeyden daha farklı ve daha fazla endişe verici zira epoksi bir defa kuruduktan sonra çözülmesi mümkün değildi. Yani yanlış birşey yapmamız durumunda bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda boşa gitmiş olacaktı. Bu sebeplerden yapıştırmaya başlamadan önce bütün ölçümleri defalarca yeniden yaptık, aynı paneli belki 10 defa yeniden ölçtük. Tam da bu aşamada İstanbul'dan dostumuz Yalım Alatlı'nın tekneye yardım etmek için gelmiş olması herhalde başımıza gelen en güzel şeydi. Yalım zaten kesim planlarını hazırladığı için tekneyi tanıyordu ve hem elinden iş gelen hem de kafası çalışan bir arkadaş olması sayesinde projemize büyük katkı sağladı.  

Yoğun çalışma tempomuz arasında çay molaları

Dik yapıştır yöntemiyle tekne yaparken Epoksi yi iki amaçla kullanıyoruz. Birincisi iki paneli birbirine yapıştırmak için dolgu ve yapıştırıcı olarak, ikincisi cam elyafını ıslatmak ve altındaki kontraplağa yapışmasını sağlamak için. 

Süreç söyle işliyor. Önce yapıştırma yapılacak yüzeyleri hafif nemli bir bezle siliyor, tozdan ve kirden arındırıyoruz. Daha sonra kurumasını bekliyoruz. Sıvı haldeki epoksiyle yüzeyi ıslatıyoruz. Panellerin birleşme yerlerine macun haline getirdiğimiz epoksiyi uyguluyoruz. Biraz kurumasına müsade edip üerine tekrar bir kat epoksi uyguluyoruz ve elyaf bantları uyguluyoruz. Bu aşamada en önemli şey elyafın tamamen ıslanmış olması ve altında hava kabarcığı kalmamış olması. Daha sonra kurumaya bırakıyoruz. Yaklaşık 3 saat kadar sonra birinci katların üzerine ikinci kat elyaf uygulama işlemi yapılıyor. Bizi en çok zorlayan hava şartları oldu. Zira epoksi ısınarak sertleşen bir yapıştırıcı, dolayısıyla hava sıcaklığı arttıkça epoksinin çalışma süresi azalıyor. Yukarıda saydığım işlemleri muazzam bir düzen içinde ve hızlı bir şekilde yapmak gerekiyor. Bu sebepten sıcaktan en az etkilenmek için ağırlıklı olarak geceleri çalışmayı tercih ettik.

Panelleri önce epoksi ile güzelce ıslatıyoruz.

Önceden epoksi ile ıslanmış panellere epoksi macun daha iyi tutunuyor.Üzerine elyaf uygulamadan önce macunun doğru şekillendirilmesi çok önemli.

Macunu karıştırdıktan sonra pasta süsler gibi bir poşetten akıtmak işleri oldukça kolaylaştırıyor.

Epoksiyle çalışırken maske ve eldiven kullanmak çok önemli. Daha önce çıplak elle bu işleri yaptığımızı hatırlıyorum da...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder