26 Nisan 2020 Pazar

Cevizli Baharatlı Ekmek

Covid-19 virüsü hayatımıza girdiğinden beri iş hayatımda ve ev rutinlerimde büyük değişiklikler oldu. Bunlardan en önemlisi evde daha fazla vakit geçirir oldum. Bu evde geçirilen zamanları tanıdığım herkes farklı bir şekilde değerlendiriyor. Kimileri bu süreci büyük bir vakit kaybı olarak görürken bir başka grup sevdikleriyle vakit geçirmek ve kendini geliştirmek için fırsat olarak görüyor.
Cevizli Baharatlı Ekmek



Beni tanıyanların yakından bildiği gibi ben ikinci grupta olanlardanım. Bu süreci kendime yeni beceriler eklemek için kullanmaya karar verdim ve ilk olarak ekşi maya üretimi ile mart ayı sonunda işe başladım. O zamandan beri birçok farklı ekmek yaptım. Bunları unutmamak adına buraya not edeceğim.

Gerekli Malzemeler:

  • Beyaz un - 300gr
  • Tam buğday unu - 100gr
  • Ekşi maya - 170gr
  • İçme suyu - 250gr
  • Tuz - 3gr
  • Zeytinyağı - yarım çay bardağı
  • Ceviz içi - 10 adet
  • Biberiye - bir tatlı kaşığı
  • Kırmızı pul biber - yarım tatlı kaşığı
  • Kekik - bir tatlı kaşığı

Unları ve tuz karıştırma kabına alıp iyice karıştırıyoruz. Karışıma sırasıyla ekşi maya, zeytinyağı, tuz, kırılmış ceviz içi ve baharatları ekleyip iyice karıştırıyoruz. Daha sonra karışımı tezgaha alıp elimizle güzelce yoğuruyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken bu yoğurma esnasında karışımın içinde mümkün olduğunca hava hapsedebilmek ve hamurun esnek olmasını sağlamak. 

Yaklaşık on dakika sonra hamur artık ele daha az yapışmaya başlıyor ve hamuru dibini hafif unladığımız karıştırma kabına alıyoruz. Yaklaşık 2 saat sonra kabın içinde hamuru kendi içine dört taraftan katlayarak karıştırıyoruz.(amaç yine içinde hava hapsetmek) Bu işlemi her yarım saate bir olacak şekilde üç dört defa daha tekrarlayıp hamuru derin bir borcamın içine serdiğimiz ve unladığımız temiz bir mutfak bezinin üstüne yerleştiriyoruz.

Borcam'da Ekmek

Bu şekilde isterseniz dolapta gece boyu bekletip sabah pişirebilirsiniz. Eğer dolaba koymayacaksanız yaklaşık yarım saat dinlendikten sonra Borcamın kapak kısmına koyduğunuz hamuru 230-240 derecede ısıtılmış fırına altı üstte olacak şekilde yerleştiriyoruz. 25dk kadar kapağı kapalı olarak bişen ve iyice kabaran ekmeğimizin kapağını kaldırıp 20dk daha pişiriyoruz. 

Fırından çıkarttığımız ekmeği soğumaya bırakırken alttan hava almasına dikkat edin. En az bir saat dinlendirip afiyetle yiyebilirsiniz. 


Cevizli Ekmek

Cevizli Ekmek


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder