Sayfalar

27 Ağustos 2017 Pazar

TriathlONUR - Antalya Açıksu Yüzme Yarışı

Podyum mutluluğu. Fotoğraf +Ludmila Senturk 

Antalya'da ikincisi düzenlenen açıksu yüzme yarışına geçen sene katılamamıştım. Bu sene takım arkadaşlarımla birlikte kalabalık bir ekiple katıldık ve yaş kategorilerinde iyi sonuçlar aldık. Ben 1500m (parkur 1000m idi) parkurunda yarıştım ve yaş grubumda birinci oldum. İlk yüzme yarışım olmasına rağmen yaz boyu yaptığım antrenmanlarının sonucu böyle keyifli bir şekilde almak oldukça motive edici oldu. Bu yazıda yarış öncesi hazırlık sürecini ve etkinlik detaylarını paylaşacağım. 


Hazırlık


2017 mart ayında havuza kayıt yaptırmamla birlikte yüzme hayatımda daha çok yer almaya başladı. Geçen seneden beri yaz döneminde koşu antrenmanlarını azaltıp, yüzme ve bisiklete ağırlık vermeyi böylelikle yaz dönemini yıpranmadan geçirmeyi düşünüyordum. Bu düşüncemi antrenörüm +Zülfü Karabulut 'la da paylaşınca antrenman programımı buna göre düzenledik ve haftada en az üç gün yüzme antrenmanı yapmaya başladım. Daha önce mesafe üzerinden yaptığım antrenmanlar Zülfü ile çalışmaya başladıktan sonra daha çok teknik ve interval şeklinde olmaya başladı. Bu süreçte el ve ayak paleti, kick board ve pull bouy gibi yüzme has oyuncaklarla tanışıp antrenmanımı iyileştirme şansım oldu. 

36 yaşıma kadar bir seferde 100m den fazla yüzmemiş bir olduğum için şu anda daha çok tekniğimi iyileştirme ve suya alışma sürecindeyim. Sanırım deneyim kazandıkça kendime güvenim de artacak. Rakamlarla konuşacak olursak Haziran başından beri toplam 23 saat 25dk 42 saniyede 43.09 km yüzmüşüm. Bu sayılara koşu sonrası denize girmeler ya da günlük çimlenmeler dahil değil. 

biraz boyadılar.

Kayıt ve start alanı


Açıksu yüzme yarışı Antalya spor tarafından düzenleniyor. Katılım ücretsiz. Yarışı deneyimli bir organizatörün yapmaması deyim yerindeyse başından sonuna kadar hissediliyor. Daha kayıt sürecinin başından itibaren her şey manüel olarak yürütülüyor. Katılımcı önce bir başvuru formu dolduruyor, daha sonra organizasyon tek tek telefonla arayıp diğer belgeleri istiyorlar. Yarışa katılmak için sitede geçerli bir yüzme veya su topu lisansının olması gerektiği yazılıydı. Organizasyonla görüşüp Triatlon lisansının geçerli olduğunu teyid edince daha fazla uğraşmadım. 

Start alanına saat 07:00'da vardığımda alanda bir masanın etrafında birkaç insan ve Antalya Runners'tan arkadaşlarım vardı. Görevli hanım hakemlerin daha gelmediğini onları beklediğimizi söyledi. Sitedeki programda startın 08:00'da verileceği yazılı olmasına rağmen hakemler saat 08:05 de geldiler ve kayıt işlemleri böylece başlamış oldu. Yaklaşık 09:15'e kadar numaralı bonelerin dağıtımı ve vücutlarımıza numara yazma işlemi devam etti daha sonra aşağıdaki platforma indik ve tekrar sayım aldılar. Adım okunduktan sonra sonra suya girip biraz ısındım. Şamandıranın yanında yerimi alıp beklemeye başladım. 

Start verilmesini bekliyoruz. Fotoğraf +Ludmila Senturk 


Yarış ve parkur


Yarış sırasında saat kullanmanın yasak olduğu söylendiği için #Garmin imi takmadım. Batı yönünde yüzeceğimiz için falezlere yakın bir noktada konum aldım. Start tekneden çalınan kornayla başladı. Ana grup açık deniz yönünde yüzmeye başladı, bense falezlere yakın bir şekilde iç kulvardan devam ettim. İlk birkaç dakika ciğerlerim ani harekete alışamadı fakat sonrasında ritmimi buldum. Özellikle gençlerin çoğu havuzda antrenman yaptıkları için açık denizde kerteriz almaya alışık değiller, benim gibi yüzmeyi sonradan geliştirmeye çalışanlar onlarla teknik ve hız olarak yarışamayacağımdan akıllı yüzmeye ve mümkün olan en düz rotayı tutturabilmek için her 10 kulaçta bir rotaya bakmaya ve kerteriz aldığım noktaya doğru düz gitmeye odaklandım. Bir ara sol omzumda hafif bir ağrı başladıysa da yüzdükçe açıldı. Birkaç defa yan tekme yediysem de gelen olarak kazasız bir yüzüş oldu. Beklediğimden çok daha kısa bir zaman sonra kılavuz teknenin bizi sağ tarafa yönlendirdiğini görünce şaşırdım. Bu arada etrafımdaki birkaç yüzücü de hızını arttırdı. Ben de tempomu arttırıp güçlü bir finişle yarışı bitirdim. Merdivenden çıkarken karşıda bördüğüm kameraya güzel bir gülücük gösterip yukarı çıktım. 


Kahvaltı & Ödül Töreni


Giyindikten sonra kahvaltı ikramı olduğunu duyup, yukarıya çıktık. Sponsor firma ayran, bademli kek, su ve çaydan oluşan bir paket veriyordu. Çay kalmadığı için alamadım. Bu arada Benden hemen sonra sudan çıkan arkadaşım Mustafa Göğebakan gelip yaş grubunda birinci olduğumu söyleyince açıkçası şaşırdım. 

Birazdan ödül töreni başladı. Önce Antalya Spor derneği başkanı daha sonrada Muratpaşa belediye başkanı birkaç söz söylediler. Genelde böyle konuşma olanağı bulduğunda koltuk sahipleri uzun uzun yaptıklarını anlatırlar ancak bu sefer her iki konuşmacıda oldukça kısa kesip, ödül törenine başladılar. Sunucu Antalyaspo amigosu olunca 3500m ödül töreni yaklaşık 45 dakika sürdü ve arada tezahüratlar ve şarkılar söyleyerek geçti. Daha sonra 1500m ödül törenine geçildi ve sırasıyla kürsüye çıkıp madalyalarımızı aldık. 

Son söz


Organizasyon icrası ve kalitesi ile ilgili söylenecek çok şey var ancak ben bu tarz yarışların daha da çok düzenlenmesi gerektiğini, çünkü spor toplumu olabilmemiz için kitlelerin spor yapması gerektiğini düşünüyorum. Kürsü görmek oldukça büyük bir sürpriz oldu ve bundan sonraki antrenmanlarım için motivasyon vesilesi olduğunu yadsımayacağım. Özetle arkadaşlarımla beraber güzel bir pazar günü geçirdim ve dilerim bu ve benzeri organizasyonlar daha da sıklaşır. Emeği geçen ve destekleyen herkese teşekkürler. 




2 yorum: